התערבות בילדים עם הפרעת ויסות חושי
Sensory Modulation Dysfunction (SMD)

STAR
STAR® (Sensory Treatment And Research) (Miier, 2014; Schoen et al., 2019)
מטרה
מטרת הטיפול היא לשפר את השתתפות הילד עם הפרעת ויסות חושי בעיסוקים בשגרת היום יום, בהתאם לצרכים של הילד ומשפחתו.
תיאור
STAR היא שיטה אינטגראטיבית הכוללת טיפול רמדיאלי בקליניקה, וגישה פסיכו חינוכית- הדרכת הורים על פי A SECRET. ההתערבות היא אינטנסיבית וקצרת טווח (3-5 פעמים בשבוע) למשך כ 5 שבועות, וכוללת שילוב של 3 גישות:
1. גישת SI- שילוב של עקרונות הגישה בהלימה לקשיים החושיים הספציפיים של הילד, ושילובם במשחק תוך מעורבות פעילה של הילד. לדוגמה: פעילות הכוללת התנסות רב חושית, ב 2 מערכות חישה או יותר: מגע, פרופריוצפטיבית ווסטיבולרית.
2. DIR/ Floortime™- שימוש בעקרונות הגישה הכוללים: following the child, שימוש בחיזוקים חיוביים, התמקדת בתגובות חיוביות של הילד, הגברת ההדדיות ופתרון בעיות משותף. על מנת להביא להגברת המוטיבציה של הילד להשתתפות ולאינטראקציה הדדית בין ההורה- ילד- מטפל.
3. א. מעורבות פעילה של ההורה בטיפול- ההורה מעורב בטיפול, באופן פיזי ורגשי. בעת הטיפול ההורה שותף במשחק מקביל/ משחק משותף על ידי שיח, פתרון בעיות משותף וכדומה.
ב. הדרכת ההורה- 20% מהטיפולים מתבצעים עם ההורה (ללא נוכחות הילד), לצרכי הדרכה הכוללת למידה של הקשיים החושיים של הילד והשלכותיהם, ולמידת אסטרטגיות במסגרת העקרונות של A SECRET לשימוש בסביבה הטבעית של הילד, על מנת להביא לשיפור ההשתתפות והרווחה האישית של הילד ומשפחתו.
בסיס תיאורטי
אינטגרציה סנסורית Sensory Integration (SI) (Jane Ayres, 1972), ההנחה המרכזית של התיאוריה היא היכולת של מערכת העצבים להשתנות כתגובה לגירוי חושי מהסביבה.
DIR/ Floortime (Greenspan & Wieder, 2007), גישה המבוססת על שלושה מרכיבים: התפתחות, אינדיווידואליות של הילד ואינטראקציות רגשיות משמעותיות בין המטפל לילד.
המשפחה במרכז (Brown, Galambos, Poston, & Turnbull, 2007), שמה דגש על שותפות מלאה ומעורבות ההורה בהליך הטיפולי, על מנת לתמוך בהתערבויות טיפוליות מותאמות לצרכים האישיים של הילד ומשפחתו ולהביא לרווחתם האישית ולשיפור איכות החיים.
עקרונות
-
מתן טיפול אינטנסיבי, עשוי להביא לשיפור משמעותי ולזמן ארוך יותר.
-
הדרכת ההורה הינה משמעותית לשיפור ההשתתפות של הילד בהקשרים הרלוונטיים בשגרת היום יום יום.
-
שילוב של טיפול המבוסס חושים תוך התמקדות בקשר הבין אישי, עשוי להיות יעילה בטיפול ב SMD.
-
טיפול באמצעות משחק עשוי להביא להגברת המוטיבציה ולשיפור יכולות תפקודיות.
לקריאה והעמקה בשיטת טיפול זו:
.Miller, L. J. (2014). Sensational kids: Hope and help for children with sensory processing disorder. New York, NY: The Penguin Goup