התערבות בילדים עם הפרעת ויסות חושי
Sensory Modulation Dysfunction (SMD)
A SECRET

A SECRET® (Attention, Sensation, Emotional Regulation, Context, Relationship, Environment, Task) (Miller, Porter, & Bialer, 2021)
מטרה
מטרת הטיפול על פי A SECRET, היא להבין את הקשיים החושיים הייחודיים לילד, ולתת מסגרת לחשיבה שיטתית של ההורה במצבים הכרוכים באתגרים חושיים של הילד.
תיאור
המטפל מלמד את ההורה לשאול שאלות מכוונות כדי למצוא אסטרטגיה אולטימטיבית לפעילות ולסיטואציה ספציפיים, לפי ניתוח מרכיבי A SECRET. המטפל מדגים להורה מגוון רחב של פתרונות אפשריים לסיטואציה נתונה, על מנת שההורה ילמד את העקרונות ויצליח לשאול שאלות מכוונות לפתרון בעיות, בסיטואציות הכוללות אתגרים חושיים. בין היתר, הגישה כוללת שימוש באסטרטגיות חושיות המחולקות לפי מערכות החישה ולפי הצרכים החושיים של הילד ואסטרטגיות לויסות רמת העוררות, כמו: Alert Program®- “How does your engine run?”. בנוסף, שיטה זו ייחודית בהתמקדות ברגשות ההורה ובתפיסתו את הקשיים החושיים של הילד, תוך העלאת מודעות לאופן התגובה הרגשית של ההורה, והשפעתה על תפקוד הילד במצבים הכרוכים באתגרים חושיים.
* A SECRET הינו מרכיב בשיטת טיפול STAR (טיפול ישיר עם הילד).
מרכיבי A SECRET לפי השאלות שיענו:
Attunement – אילו סוגי אסטרטגיות עשויות לסייע להורה לווסת את תגובותיו הרגשיות ביחס לקשיים החושיים של הילד, על מנת לתמוך בהשתתפות הילד בפעילות?
Sensation- כיצד גרייה חושית מסוג מסוים עשויה לסייע לילד בפעילות הספציפית (לפני הפעילות או במהלכה)?
Emotional Regulation- אילו סוגי אסטרטגיות עשויות לסייע לילד לשמור על ויסות התגובות הרגשיות במהלך הפעילות?
Culture, Context, or Current Conditions- כיצד ניתן לעשות שימוש בתרבות/ בהקשר/ בתנאים הנתונים, על מנת לסייע בפעילות המאתגרת? האם יש הרגלים, תנאים, מנהגים, שכדאי לשנות?
Relationships- כיצד תמיכת ההורה עשויה לסייע לילד בפעילות? (באיזון התחושות ומצב הרוח של הילד)
Environment- האם ניתן לעשות התאמות סביבתיות על מנת לתמוך בהשתתפות של הילד בפעילות?
Task- כיצד ניתן לסייע לילד בפעילות על ידי: שינוי המטלה, אימון לקראת הביצוע וניתוח מרכיבי המטלה?
בסיס תיאורטי
גישת המשפחה במרכז (Brown, Galambos, Poston, & Turnbull, 2007), שמה דגש על שותפות מלאה ומעורבות ההורה בהליך הטיפולי, על מנת לתמוך בהתערבויות טיפוליות מותאמות לצרכים האישיים של הילד ומשפחתו ולהביא לרווחתם האישית ולשיפור איכות החיים.
המודל האקולוגי לוויסות חושי The Ecological Model Of Sensory Modulation (Miller et al., 2001), מדגיש את הסביבה וההקשר בהם הילד חי ופועל, כמרכיב הכרחי להבנת הקשיים התפקודיים ב- SMD.
עקרונות
-
התגובה לגירוי חושי משתנה מאדם לאדם לפי מאפיינים אישיים וסביבתיים, ועל כן ישנה חשיבות להתייחסות למאפיינים החושיים הייחודים לילד.
-
ההתערבות מתמקדת בצרכים של הילד ומשפחתו, תוך התייחסות לפעילות ולסביבה ספציפיים (בשונה מרשימת פעילויות או מדיאטה סנסורית).
-
ההורה לומד להבין את הקשיים החושיים של הילד, להגדיר את ההתנהגות של הילד מחדש, ולחיות בהנאה בחיק המשפחה.
-
ההתערבות מהווה מסגרת חשיבתית להכוונת ההורה למציאת פתרון במצבים הכרוכים באתגרים חושיים (בשונה מהצעת פתרונות נקודתיים).
לקריאה והעמקה בשיטת טיפול זו:
.Miller, L. J., Porter, L. M., & Bialer, D. S. (2021). No longer a secret: unique common-sense strategies for children with sensory and regulation challenges. Sensory World