התערבות בילדים עם הפרעת ויסות חושי
Sensory Modulation Dysfunction (SMD)
עקרונות טיפול
-
ילדים עם דפוס של תגובתיות יתר, אינם מעוניינים בקבלת גרייה טקטילית מאחרים, מכיוון שהם זקוקים לשליטה על עוצמת ומשך הגרייה. על כן, ניתן לעודד אותם להשתמש בגרייה טקטילית על ידי הצעת מגוון חפצים ומרקמים (לדוגמה: מברשות, חפצים רוטטים) לשימוש עצמאי.
-
אין להכריח ילד להיחשף לגירוי שאינו נעים לו! חשיפה כזו עשויה לייצר חוויות לא נעימות שעלולות להביא להתנהגות נמנעת המלווה בחרדה.
-
"עבודה כבדה", היא דוגמה לגרייה פרופריוצפטיבית, המווסתת רמת עוררות והיא יעילה לכל דפוסי התגובתיות לגירוי חושי. "עבודה כבדה" כוללת פעילויות המספקות לחץ, ויברציה ומגע עמוק כמו: סחיבה, דחיפה, משיכה.
-
ניתן להשתמש בסוגי מאכלים/ משקאות שונים על מנת להשפיע על רמת העוררות. משקאות ומאכלים קרים עשויים לעלות רמת עוררות. משקאות ומאכלים חמים עשויים להוריד רמת עוררות. מאכלים הכוללים טעמים חמוצים/ מלוחים/ חריפים/ עשויים להתאים להעלאת רמת העוררות, לילדים עם דפוס של תת תגובתיות לגירוי חושי.
-
מאפינים כללים לכל המערכות:
גרייה מפחיתה עוררות: גרייה צפויה, לא עוצמתית, עקבית וחוזרת על עצמה, גרייה מוכרת. גרייה המאפשרת לילד להכיר את הגירוי, לצפות מה עומד לקרות ואת רצף הפעולה, גרייה המפחיתה אפשרות להיות מוסח בזמן ביצוע המטלה.
גרייה מעלה עוררות: גרייה בלתי צפויה, עוצמתית, ניגודית, משתנה, חדשה, מורכבת. גרייה המאפשרת לילד לאתר ולשים לב לגירוי, מגבירה עניין וקשב למטלה ומשפיעה על האפקט. קישור לאסטרטגיות על פי עקרונות אלו
*ניתן להכין עם הילד קופסת תחושה וללמד אותו ואת משפחתו להשתמש בה במצבים הכרוכים בקשיים חושיים.
דוגמה לחפצים בקופסת התחושה, המחולקים לפי סוג התגובתיות לגירוי חושי:
חיפוש חושי
תת- תגובתיות
תגובתיות- יתר
חפצים כבדים, או חפצים שניתן להפעיל ולהזיז עם מטרה
("לדוגמה: משחק "מים טלפון)
חפצים לא מוכרים, מרעישים
חפצים מוכרים
חפצים קטנים וכבדים, הניתנים לאחיזה בכף היד (לדוגמה: ספינר), משחק מחשב כף יד
חפצים דביקים וריחניים
חפצים חלקים ורכים
.Miller, L. J., Porter, L. M., & Bialer, D. S. (2021). No longer a secret: unique common-sense strategies for children with sensory and regulation challenges. Sensory World